Història del club

L’Hoquei Club Palau-solità i Plegamans va ser constituït oficialment el 1975. La llavor la van posar uns anys abans un grup d’aficionats a l’hoquei patins que van començar a jugar informalment a Palau-solità i Plegamans, Vallès Occidental.

El grup d’amics al pati de l'Escola Marinada
El grup d’amics al pati de l’Escola Marinada

Com a club nascut i arrelat al poble, l’HC Palau creix a poc a poc i al mateix ritme que ho fa el municipi. La transmissió de valors com el respecte i la convivència, i la pràctica de l’hoquei com a eina per transmetre’ls eren i són l’eix sobre els que es vertebra el club.

Fins finals del segle passat i principis del XXI, les diferents categories del club competien a nivell local sense despuntar especialment en cap d’elles. Però a mitjans de la primera dècada d’aquest segle, Miquel Busquets agafa com a entrenador un grup de noies d’entre 9 i 12 anys que despuntaven pel seu talent. Entre elles hi havia la seva filla, Berta Busquets, i Laura Puigdueta, actuals capitanes del Generali HC Palau. En tres anys (2008 a 2011) van pujar tres categories fins arribar a l’OK LLiga. Després de tres temporades competint en el màxim nivell de l’hoquei estatal va arribar el gran primer triomf de l’HC Palau, el primer títol d’OKLliga, el de la temporada 2014/15 aconseguit amb un punt d’avantatge sobre el quàdruple i màxim campió de la competició, el CP Voltregà.

Campiones de Catalunya 2011 (Cedida per Maria Segalés)
Campiones de Catalunya 2011 (Cedida per Maria Segalés)

Els èxits del primer equip femení, que a partir del 2014 compta amb el patrocini de Generali, actuen de catapulta dins el teixit social de Palau-solità i Plegamans i el club passa en 10 anys de tenir una seixantena de nens i nenes a tenir avui en dia més de 250 jugadors i jugadores en totes les categories.

Assolida la primera Lliga, el Generali HC Palau ha continuat sumant títols i les seves jugadores s’han convertit en referent no només de l’hoquei femení nacional, sinó estatal i internacional.

A la competició de la Copa de la Reina, l’equip ha aconseguit classificar-se en dues ocasions, a la temporada 2013/14 i a la 2015/16. En la temporada 2015/16 van aconseguir plantar-se a la final de Lloret, caient eliminades a la tanda de penals 2-3 contra el Gijón Hockey Club.

La temporada 2015/16 l’equip va debutar a la desena edició de l’Eurolliga Femenina, la màxima competició europea. Donant la sorpresa es va classificar per a la final a quatre de Manlleu guanyant al darrer campió el SL Benfica. Finalment, l’equip va caure eliminat a la semifinal enfront de l’equip amfitrió, el CP Manlleu, per 3-5.

Equip amb les 3 Copes Temp 2020-21 (Cedida per Maribel Poch)
Equip amb les 3 Copes Temp 2020-21 (Cedida per Maribel Poch)

Pel que fa a l’equip femení sub-16, la temporada 2009-2010 va quedar campió de Catalunya i posteriorment d’Espanya i Catalunya de l’esmentada categoria, amb un resultat final en aquest de 9-2 contra l’Alcorcón de Madrid.

El 2 de gener de 2011 es va inaugurar la 1a Festa de l’hoquei patins Mini Fem, organitzada conjuntament pel Club Patí Vilafranca i la Federació Catalana de Patinatge.

La temporada 2018-19 aconsegueix el seu segon títol de lliga. Després de la suspensió de les competicions pel risc públic de contagi del COVID-19, la temporada 2020-21 assoleix el seu millor any. El club aconsegueix la Lliga catalana, el seu tercer títol d’OK Lliga i es proclama campió de la primera Lliga europea del club, vencent a la final al CP Voltregà.

La temporada 2021-22 reedita a Gijón la Lliga Europea, vencent al Telecable Gijón a la final, aconseguint revalidar també allà setmanes més tard el títol de la OK Lliga, al vèncer en el partit definitiu de la final del play-off, també enfront del Telecable Gijón.

Amb la consolidació i l’aval de l’hoquei femení, l’HC Palau inicia ara una aposta en paral·lel per l’hoquei masculí. Tant amb projectes des de la base, un d’ells dirigits pel mateix Miquel Busquets, com amb el reforç de l’equip sènior, l’HC Palau pretén escalar posicions en el panorama esportiu català i estatal en categoria masculina.